Bu site tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

ElySuisse web kanalları ve eczaneler dışında, internet üzerinde farklı mecralarda satışı yapılan ürünlerimiz ile ilgili orijinallik garantisi verilmemektedir.

Alışveriş Sepeti
Hediye kartları ve indirim kodu Ödeme Sayfasında Kullanılmaktadır

Sepetiniz Boş

Alışverişe Devam et

Vitamin ve Mineral Eksikliği Nelere Sebep Oluyor?

Vitamin ve mineraller, yaşadığımız dönemde son derece ön planda olan (ya da olması gereken), sağlıklı yaşamın temel bileşenlerinden ikisi. Çünkü doğal vitamin ve mineral kaynakları artık oldukça verimsiz. Sebze ve meyvelerin niteliğinin tartışma konusu olduğunu varsayarak, besin takviyeleriyle sağlıklı kalma çabasının peşine düşmemiz son derece normal tabii ki. Çünkü vitamin ve mineral eksikliği, genel sağlığımızı bütünüyle etkileyebilen ve gündelik yaşantımıza olumsuz etkilerini sızdıran bir problem. Peki vitamin ve mineral eksikliği vücudumuzda nelere sebep oluyor?

Vitamin ve Mineral Nedir?

Vitaminler, vücut fonksiyonlarının sağlıklı işleyebilmesi için gerekli olan, oldukça geniş bir yelpazede gruplara ayrılan, yağda ve suda çözünebilir formları bulunan organik bileşenlerdir. Şanslıyız ki bazıları vücudumuzda doğal olarak üretiliyor (bu üretim yine de bazen yetersiz kalabilir), bazılarının ise dışarıdan alınması gerekiyor. Öte yandan “inorganik” kapsamına giren mineraller, vücudumuzun doğal olarak üretemediği; ancak pek çok işleyişe katkıda bulunan bileşenler kapsamında. Her bir mineral, vücudun farklı bir noktasında faydalarını açığa çıkarıyor. Var olan çeşitli minerallerin tümünden faydalandığımızda ise genel sağlığımızda pek çok olumlu değişim gerçekleşiyor.

Vitamin ve Minerallerin Faydaları 

Vitamin ve mineral içeren takviye edici gıdaları tüketen pek çok kişiyle karşılaşmamız mümkün. Sosyal medya fenomenlerinin günlük rutinlerinde ve kameralar önünde asla atlamadığı adım “vitamin takviyesi kullanmak.” Öyle ki bu takviyeler, adeta su gibi yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak konumlanmış durumda. Peki, bu yapılırken, vitamin ve minerallerin ne denli geniş çaplı bir etkiyle vücudumuzu sarmaladığı gerçekten biliniyor mu?

  • Her biri kendi içinde farklı işlevi barındıran vitamin ve mineraller, ortak olarak hücre yenilenmesi ve onarımında görev alır. 
  • Dokuların yenilenmesini sağlar.
  • Vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklidir. 
  • Metabolizmayı destekler.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Mikro besin kategorisindeki vitamin ve mineraller, makro besinlerin (yağlar, proteinler, karbonhidratlar) vücuttaki işlevini yerine getirebilmesi adına ihtiyaç duyduğumuz bileşenlerdir. 
  • Makro besinlerin hücrelerimizde enerjiye dönüşmesini sağlar.
  • Kas fonksiyonlarını geliştirir.

Vitamin ve Mineral Eksikliğinin Zararları

Vitamin ve minerallerin faydaları nasıl kapsamlı ise, eksikliği de bir o kadar çok yönlü darbe yaratmaya müsait. 

Hücrelerimize kadar sirayet eden işlevleri, bu bileşenlerin vücudumuzdaki rolünü açıklıyor aslında. Peki, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanı sıra takviye kullanmama sonucu gerçekleşen vitamin ve mineral eksikliği vücudumuzda nelere sebep oluyor?

Halsizlik ve yorgunluk

Toprak verimliliğindeki azalma sonucu besin değerlerinin düşüşe geçmesiyle birlikte gözlemlenen vitamin ve mineral eksikliği, halsiz ve yorgun hissetmenizin en büyük sebeplerinden biri. 

Enerji deposu olan vitamin ve mineraller, vücudumuzda yeterli miktarda olmadığında metabolizmamız da bundan etkileniyor; daha sonra halsizlik, yorgunluk, yeteri kadar enerji depolayamama gibi sorunlar peydahlanıyor tabii. Bu durum gündelik hayatımızı da etkileyerek gerek iş gerek sosyal hayatta performansımızı etkiliyor. Battaniyeler ardına sığındığımız ve kolumuzu kaldıracak mecal bulamadığımız o günlerin temel sebebi aslında yeteri kadar vitamin ve mineral almamak olabilir. 

Kansızlık

Kansızlığa sebep olan en büyük etkenlerden biri demir ve b12 eksikliği yaşamak. Çünkü demir, hemoglobinin –ki bu proteinin dokularımıza enerji depolama özelliği mevcut- parçalarından biri. 

Demir eksikliğinin götürüleri arasında yine halsizlik ve yorgunluğu sayabiliriz. Tek bir mineralin çığ gibi büyüyen etkisini düşününce, birbirinden farklı vitamin ve mineralin vücudumuzda nasıl bir hasar yaratacağını tahmin etmek güç değil. Demir eksikliğinin ilerleyen dönemlerde anemiye yol açabileceğini de unutmamak gerek.

Kilo kaybı

Yetersiz vitamin ve mineral alımının metabolizmayı da hedef aldığını belirtmiştik. Metabolizmanın düzgün işleyişini yitirmesi, istenmeyen, sağlıksız kilo kaybı seyrine neden olabiliyor. 

Güçsüz kemik ve eklemler

Uzun vadede kemik erimesine kadar gidebilen kalsiyum eksikliği, güçsüz kemik ve eklemlere sebep oluyor. Çocukluğumuzdan beri süregelen süt ve süt ürünleri tüketme gerekliliği, tam da kalsiyum eksikliğini önleme çabasıyla ilintili. 

Düşük bağışıklık

C vitamini ve çinko eksikliğinin başrol oynadığı güçsüz bağışıklık problemi, etkilerini vücudun dört bir yanına yansıtabilir. Bağışıklığın düşmesiyle birlikte vücut hastalıklara daha meyilli hale gelir, cildimiz canlılığını yitirir.

Konsantrasyon zorluğu

Vitamin ve mineral eksikliği (özellikle B12 vitamini eksikliği) hafızayı kontrol altına almanın yanı sıra konsantrasyon zorluğu yaşamaya da neden oluyor. 

Kırılgan saç ve tırnaklar

Özellikle biotin ve çinko eksikliğiyle birlikte gün yüzüne çıkan saç dökülmeleri ve kırılmaya meyilli tırnaklar, vitamin ve mineral içeren takviye edici gıdaları tüketmemiz gerekliliğini vurgular nitelikte. 

Solgun ve mat bir cilt

Cildi en çok besleyen şey, onu içten beslemek. Kolajen, vitamin ve mineral tüketimini özellikle vurgulamamızın nedeni aslında bu gizli güçte yatıyor. Bu nedenle besinlerin yetersiz kaldığı durumlarda, kolajen, vitamin ve mineral içeren gıda takviyesi kullanmayı alışkanlıklarımızın bir parçası haline getirmek gerekiyor. Tükettiğimiz gıdalarla birlikte neden besin takviyesi kullanmamız gerektiğini bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. 

(0) Yorum

Yorum yapın