Bu site tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

ElySuisse web kanalları ve eczaneler dışında, internet üzerinde farklı mecralarda satışı yapılan ürünlerimiz ile ilgili orijinallik garantisi verilmemektedir.

Alışveriş Sepeti
Hediye kartları ve indirim kodu Ödeme Sayfasında Kullanılmaktadır

Sepetiniz Boş

Alışverişe Devam et

Kolajen Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

İnsan sağlığı ve cilt bakımının kendinden çokça söz ettiren bileşeni kolajen ve kullanımı hakkında merak edilenleri sizler için derledik. 

Kolajen Nedir Ne İşe Yarar?

Kolajen, vücudumuzdaki bağ dokuları bir arada tutan bir protein çeşitidir. Kolajen peptitler ise, kolajen proteininin hidrolize edilmesi, yani küçük parçalara ayrılarak düşük moleküler ağırlığına sahip olmasıyla elde edilir. 

Kolajenin, tek başına vücut tarafından absorbe edilmesi zorken; kolajen peptitler düşük moleküler ağırlığıyla daha kolay emilir ve etkilerini daha güçlü gösterir. Bu nedenle hidrolize edilmiş kolajenin, yani kolajen peptitlerinin takviye olarak alınması daha doğrudur. 

Kolajen peptitler, nutrikozmetik ürünlerde biyoaktif içerik olarak kullanılmaktadır ve preklinik çalışmalarda, deri bariyer fonksiyonunu düzelttiği, kolajen ve hyaluronik asit sentezini ve fibroblast üretimini teşvik ettiği gösterilmektedir.

Tıbbi araştırmalar, düşük moleküler ağırlığa sahip oral hidrolize balık kolajeni takviyesinin, cilt sağlığını düzeltmede (bariyer fonksiyonu, kırışıklık, nemlilik ve elastiklik) etkili olduğunu göstermektedir. Hidrolize kolajen, minimal istenmeyen etkilere sahip güvenilir takviye edici gıda olarak bilinmektedir.

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Vücudumuzdaki bağ dokuları bir arada tutan kolajen, cildin gençliğini ve sağlığımızı koruma rolüne sahiptir. Bir yapı taşı olarak, vücudumuzdaki organları korur ve cildimizin esnekliğini artırarak sağlıklı yapısını sürdürmeyi sağlar. 

Düzenli olarak kullanılan içilebilir kolajen takviyesi ile, cilt görünümünde parlaklık, berraklık, pürüzsüzlük gözlemlenmiş ve yaşa bağlı eklem ağrılarına yardımcı olduğu belirlenmiştir. 

Zamanla Azalan Kolajen Sentezi

Yaşlanma sürecinde vücudumuz daha az miktarda kolajen üretmeye başlar. Bu nedenle cildimiz sıkılık ve elastikiyetini kaybetmeye başlar ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Yaklaşık 25 yaşından başlayarak, kolajenin vücutta doğal üretimi her yıl %1,5 oranında azalmaktadır.

Cilt etkilerine ek olarak, menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz sonucunda kemikler sağlıklı yapılarını kaybetmeye başlar ve kemikte görülen mikro hasarlar, eklem kıkırdağında incelmeye ve bozulmaya neden olurlar.

Kolajen eksikliğinin vücuttaki etkileri nelerdir?

İnce kırışıklıkların ortaya çıkması, elastikiyetin azalması ve kuruluk en kolajen üretimindeki azalmanın en belirgin etkenlerdir. Cilt pürüzlü hale gelir, donuk bir cilt ortaya çıkar. Ayrıca kemik mineral yoğunluğundaki azalma da kemik yapınızda bozulmalarla sonuçlanarak eklem kıkırdağında kötüleşmeye neden olabilir.

Kolajen Nasıl Kullanılır? 

Günümüzde pek çok kolajen takviyesi formu bulunmaktadır. Toz, sıvı, hap yahut krem formundaki kolajenlerin kullanımı değişiklik gösterir. Cilt güzelliği ve sağlık için kullanılan kolajen takviyelerinin, hücre yenilenmesini desteklemek adına yatmadan önce tüketilmesi önerilmektedir. 

Kolajen Ne Kadar Süre Kullanılır?

Peki ne kadar süre kolajen kullanmalı? Osteoporoz ve osteoartrit söz konusu olduğunda ise yapılan çalışmalarda, 6 ay süresinde hidrolize kolajen kullanılmış ve etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmıştır. Vücudumuzda kolajen üretimi yaşla birlikte azaldığı için ve cilt üzerinde kırışıklık, ince çizgiler, sarkma gibi problemleri önleyerek yaşlanmayı geciktirmek adına kolajen takviyesi bir ömür boyu devam etmelidir.

Kırışıklık, elastiklik ve nem için günde ne kadar kolajen almalıyım?

Сildinizin parlak ve esnek olması için günde 10.000 mg hidrolize kolajen almanızı öneririz. 2018 yılında, 40-60 yaş arasındaki 53 kadında gerçekleştirilen bir çalışmada molekül ağırlığı düşük olan 10.000 mg hidrolize balık kolajeninin 12 haftalık kullanımıı, plaseboya oranla cildin esnekliğinde anlamlı artışla sonuçlanmıştır.

Kolajen ürünlerinizin içeriğindeki diğer maddeler ne işe yarıyor?

Ürünlerimizin içeriğinde tip I hidrolize balık kolajeni yanında hyaluronik asit, C vitamin, B kompleks vitaminler, çinko ve manganez bulunmaktadır. Hyaluronik asid cilt yenilenmesini desteklemekte ve nutrikozmetik etkilerine bağlı olarak kolajen üretimini uyarmaktadır. Vitamin C, cilt yaşlanması sürecinin önlenmesinde önemli bir süreç olan kolajen biyosentezinde önemli bir eş faktördür. Ayrıca, demir eksikliği ile ilişkili saç kaybı yaşayan kişilerde C vitamini alımı çok önemlidir. Sekiz adet B vitamini, vücutta hemen hemen bütün süreçler için gereklidir. Besinlerin enerjiye dönüştürülmesi, sinir sistemi, organlar, kaslar, cilt ve saç sağlığını korumaktadır. Bunun yanısıra hücre çoğalması, gelişmesi ve genel fonksiyonları için çok önemlidir. Bu kapsamda, cildimiz sürekli olarak yenilendiğinden, cilt sağlığına önemli oranda yarar sağlamaktadır. Cilt sağlığınız ne kadar iyi olursa, o kadar hızlı yenilenmektedir. Manganez ve çinko kolajen üretimini destekler. Ayrıca (kellik), çinko eksikliğinin iyi bilinen bir bulgusudur ve çinko takviyesi ile saçın yeniden çıkması sağlanmaktadır.

Kolajen kilo aldırır mı?

10 obez hasta ve normal kilodaki 12 hastada yapılan bir çalışmada, jelatin (kolajenin kendisinden elde edilen bir madde) alımının, tokluk hissi veren  hormonu artırdığı gösterilmiştir; bu durum, kilo vermek için diyet yapan hastalarda açlığı azaltarak etkili kilo vermeyi sağladığını göstermektedir.

İçinde kolajen olan (Kahvaltı 1) ve olmayan (Kahvaltı 2)  iki farklı protein tipi içeren kahvaltının verildiği 24 sağlıklı kişide yapılan başka bir çalışmada ise, Kahvaltı 1’in, Kahvaltı 2’ye oranla %40 daha uzun sure tokluk hissi dolayısıyla kilo kaybı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. 

Vücudumuzda kolajen üretimini azaltan etkenler nelerdir?

Dış çevreye ana bariyer görevi gören cilt, yaşlanma sürecinin yanı sıra dermatolojik bozukluklar ve çevre koşullarının (rüzgâr, klima ve ısıtmalar) neden olduğu bozulmaya maruz kalmaktadır.

Cildin yapısı ve fonksiyonunda görülen bu hasar, sigara, alkol tüketimi, stres, az uyuma ve kronik olarak güneşe maruz kalım [Ultraviyole  ışınları – Photoaging (fotoyaşlanma)] ile hızlanmaktadır.

Bütün bu faktörler, kırışıklık oluşumuna, kahverengi lekelerin oluşumuna ve deride kalınlaşmaya neden olabilir.

  1. Sibilla S, et al. An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies. The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8, 29-42.
  2. Li G et al. Subchondral bone in osteoarthritis: Insight into risk factors and microstructural changes. Li et al. Arthritis Research & Therapy 2013, 15:223. 
  3. https://www.nature.com
  4. J Asserin et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, 14, 291-301.
  5. Kim DU et al. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients 2018, 10, 826.
  6. Porfírio E, Fanaro GB. Collagen supplementation on osteoporosis and osteoarthritis. Rev. Bras. Geriatr. Gerontol., Rio de Janeiro, 2016; 19(1):153-164.
  7. Borumand M, Sibilla S. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. J Med Nutr Nutraceut Vol 4 / Issue 1 / Jan-Jun 2015.
  8. J Asserin et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. 2015; 14, 291-301.
  9. Kim DU et al. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients 2018, 10, 826.
  10. König D et al. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women—A Randomized Controlled Study. Nutrients 2018, 10, 97.
  11. Kim DU et al. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients 2018, 10, 826.
  12. Bukhari SNA et al.  Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120 (Pt B):1682-1695.
  13. Borumand M, Sibilla S. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. J Med Nutr Nutraceut Vol 4 / Issue 1 / Jan-Jun 2015.
  14. https://www.tricitymed.org/2018
  15. Tremblay, Sylvie. "What Minerals Aid in Collagen Production." Healthy Eating | SF Gate, http://healthyeating.sfgate.com/minerals-aid-collagen-production-9485.html. 02 December 2018.
  16. Almohanna HM et al. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb) (2019) 9:51–70.
  17. Rubio IG, Castro G, Zanini AC, Medeiros-Neto G. Oral Ingestion of a Hydrolyzed Gelatin Meal in Subjects with Normal Weight and in Obese Patients: Postprandial Effect on Circulating Gut Peptides, Glucose and Insulin. Eat Weight Disord. 2008 Mar;13(1):48-53.
  18. Veldhorst MA, Nieuwenhuizen AG, Hochstenbach-Waelen A, Westerterp KR, Engelen MP, Brummer RJ, Deutz NE, Westerterp-Plantenga MS. A breakfast with alpha-lactalbumin, gelatin, or gelatin+ TRP lowers energy intake at lunch compared with a breakfast with casein, soy, whey, or whey-GMP. Clin Nutr. 2009 Apr;28(2):147-55

 

Önerilen Ürünler

(0) Yorum

Yorum yapın