Bu site tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

ElySuisse web kanalları ve eczaneler dışında, internet üzerinde farklı mecralarda satışı yapılan ürünlerimiz ile ilgili orijinallik garantisi verilmemektedir.

Alışveriş Sepeti
Hediye kartları ve indirim kodu Ödeme Sayfasında Kullanılmaktadır

Sepetiniz Boş

Alışverişe Devam et

Kaliteli Uyku Düzeni İçin Neler Yapmalısınız?

Hiçbir çaba göstermeden, parlak ve enerjisiyle ışık saçan bir cilde, sağlıklı ve dinç bir bedene kavuşmak kulağa hoş geliyor değil mi? Kaliteli uyku, zihninizin ve bedeninizin derin sessizliğe gömüldüğü anlarda, sağlıklı bir yaşamın ve güzelliğin gizli kahramanı olarak size eşlik ediyor. 

Sizce saatlerce uyumak, verimli ve kaliteli bir uyku düzenine sahip olduğunuz anlamına geliyor mu? Günde 7-8 saat uyuduğunuz halde kendinizi bitkin ve yorgun mu hissediyorsunuz? Uyuduğunuz zaman dilimi, uyku kalitenizi belirleyen faktörlerden yalnızca biri; arka planda ise farklı unsurlar yer alıyor. 

Uykusuz hissettiğimiz veya kaliteli bir uykudan mahrum kaldığımız günler, zihnen ve bedenen yorgun oluyor, performansımızı tam anlamıyla ortaya koyamıyoruz. Buna karşın ihtiyaçlarımızın temelinde yer alan uyku, sağlıklı bir yaşama giden yoldaki en belirleyici unsurlardan biri. Öyle ki, yorgunluğun izlerinden birkaç saatlik uykuyla arınabiliyor, daha canlı ve daha enerjik yeni bir sürece başlangıç yapabiliyoruz. Bu enerji, zihnimize, bedenimize, ruhumuza ve hatta cildimize de yansıyor.

Peki, kaliteli uyku düzeni nasıl elde edilir? Yeni bir güne, kelimenin tam anlamıyla yenilenmiş hissederek başlamak için uyku düzeninizde yapmanız gereken değişiklikler nelerdir?

Uyku kalitesi neden önemli, uykunun faydaları neler?

Uyku anları, bütün hücrelerimizin yenilenme evresine girdiği oldukça kıymetli bir süreç. Yani uyku, bir günü geride bırakırken enerji depolamaktan çok daha fazlası. 

  • İlk olarak kaliteli ve verimli bir uyku, daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşamın öncüsü niteliğinde. 
  • Düzenli uyku, sizi pek çok hastalıktan koruyabilir.
  • Araştırmalara göre uykusuzluğun, kalp krizi, kanser, şeker hastalığı, obezite gibi hastalıklara neden olma ihtimali mevcut. Ek olarak uykusuzluk, stres seviyesini artırarak, depresyona daha eğilimli olma riskini de yükseltir. Yani uykunun faydaları ve zararları açısından, dört bir yandan kuşatıldığımızı söyleyebiliriz. 
  • İyi bir uykunun etkileri, enerjinize, verimliliğinize ve üretkenliğinize yansır. Kaliteli uyku, gün içerisinde potansiyelinizi tam anlamıyla sergileyebilmenizi sağlar. Gündelik hayatta aldığınız aksiyonları kolayca gerçekleştirebilmenin ardında uykunun da payı var.
  • Uyku halindeyken kan basıncı düşer, böylece kalp ve kan damarları dinlenme fırsatı bulur. 
  • Uykusuzluk yaşadığınız anlarda, detayları hatırlamakta ve odaklanmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Çünkü uykunun hafızaya ve öğrenme yetisine büyük bir katkısı var. 
  • Duygulara da hükmetme kapasitesi bulunan uyku, yetersizliğiyle birlikte olumsuz tepkileri ve karamsar ruh halini beraberinde getirir. Kronik uykusuzluğu temsil eden insomnia hastalığı, anksiyete ve panik atak belirtilerini tetikler.
  • Uykunun, bağışıklık hücrelerinin işleyişine de katkısı bulunur. Uykusuzluk ise tam tersi bir etki yaratarak, hücrelerin çalışma şeklini olumsuz yönde etkiler ve vücudumuzu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemi, zayıflamaya başlar. 
  • Tüm bu etkilerin yanında uyku, cildinizin de dostu. Vücudumuzdaki hücrelerin yenilenme evresine geçtiği uyku anları, aslında cilt bakım rutinimizin çok büyük bir destekçisi. Uykudan önce kullanacağınız kolajen takviyesi, cildinizin yenilenme sürecinde çok daha etkili olacaktır. Bakım rutininize dâhil ettiğiniz tüm ürünleri uykudan hemen önce kullanmanız gerektiği yönündeki tavsiyelerimizin temelinde ise bu sebep yer alıyor. 

Kaliteli Bir Uyku Düzeni İçin Öneriler

Uykunuzun verimliliğini artırarak daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam elde etmeye ne dersiniz? Kaliteli ve verimli bir uyku için, “yeterli” uyumaktan daha fazlasını benimsemek gerekir.

Vücudumuzdaki hücrelerin yenilenme evresine geçtiği uyku anları, aslında cilt bakım rutinimizin çok büyük bir destekçisi. Uykudan önce kullanacağınız kolajen takviyesi, cildinizin yenilenme sürecinde çok daha etkili olacaktır.

Uygulayacağınız birkaç adımla uyku öncesini adeta bir ritüel haline getirebilir, gece boyunca daha derin ve daha kaliteli uyuyabilir, yeni bir güne zinde başlayabilirsiniz. 

Gece uykusuna hazırlık, günün ilk saatlerinde başlar

Vücudumuzun biyolojik saati olarak tanımlanabilen “sirkadiyen ritim”, beynimizi, hormonlarımızı ve bedenimizi etkileyerek, ne zaman uykuya dalmamız gerektiğini bize bildiren, belirli bir döngüye sahip olmamızı sağlayan bir sistem. Gün içerisinde karanlıktan kaçınarak doğal ışıktan yeterince faydalanmak, sirkadiyen ritmin sağlıklı kalmasını sağlar. Bu durum, gündelik enerjimizi yükseltir ve uyku kalitesine katkıda bulunur. Böylece, günlük hayatta aydınlık bir ortamın etkilerinden yeterince faydalanarak, gece uykusunu iyileştiren birinci adımı atabiliriz. 

Kaliteli Bir Uyku Düzeni İçin Neler Yapmalısınız?

Uzak durmanız gereken zararlı ışık kaynakları da var

Gün ışığı faydalı olsa da, sirkadiyen ritme zarar verebilen belirli ışık dalgaları da mevcut. Örneğin, telefon ve bilgisayar ekranından yayılan mavi ışık dalgaları, uyku düzenimize ve uyku kalitesine zarar verebilecek etkileri bünyesinde barındırır.

Ne yazık ki, gündelik hayatın çoğunluğunda, söz konusu mavi ışıklara maruz kalmak, bizler için tercihten öte bir zorunluluk; ancak yatmadan evvel en az bir saat önce telefonlardan uzaklaşmanın, uyku düzeninizi olumlu yönde etkileme potansiyeli var. Aksi halde, beyniniz bu ışığı gün ışığı gibi algılamaya devam ederek sirkadiyen ritmin zarar görmesine yol açar ve uyku esnasında salgılanan melatonin hormonunun işleyişi bozulabilir. 

Sağlıklı bir yaşam, uyku düzeninize de katkı sağlar

Aynı zamanda verimli uyumak da, sağlıklı bir yaşamın anahtarı. Yani sağlıklı yaşam, aslında bir döngü ve tüm unsurlar birbirini tetikler nitelikte. Bu doğrultuda, besleyici özelliklerden yoksun, yağlı ve şekerli gıdaları çok sık tüketmek, sindirimi ve metabolizmayı olumsuz etkiler, toksinlerin artmasına sebep olarak uyku kalitesini de düşürür. Bunun dışında akşam saatlerinde kafein, sigara ve alkol tüketmek, uykunun ertelenmesine ve bölünmesine sebep olur. Oysa uyku saatlerinden önce, bedenimizin ve zihnimizin dinlenmesine ve hafiflemesine izin vermeliyiz. Uyku öncesi bir miktar gevşemek için, meditasyonun gizli gücünden faydalanabilirsiniz.

Düzenli egzersiz, genel vücut fonksiyonuna sağladığı faydaların dışında iyi bir uyku düzenleyici. Her gün yeterli ölçüde hareket etmek ve rutin halinde egzersiz yapmak, vücudunuzdaki fazla enerjiyi atmanıza yol açarak uykuya daha dalmanızı sağlar.

Yatak odanızın düzeni oldukça önemli

Uyuduğunuz alanın dağınık olması, zihninizin de dağınık olmasına sebep olur.

Yatak odanızı, mümkün olduğunca sade ve karmaşadan uzak bir alan haline dönüştürerek, uyku evresinde odağınızın tek bir noktada olmasına yardımcı olabilir ve daha kolay uykuya dalabilirsiniz. Yatak odanızın uykuya elverişli hale gelmesi için, ışık, ses ve ısı gibi faktörler de oldukça belirleyicidir. Gürültüden mümkün olduğunca uzak, karanlık, sıcaklığın uygun derecede seyrettiği ortamları tercih etmelisiniz. 

Aynı saatte uyumaya dikkat edin

Rutinlere sadık kalmak ve sürekliliği sağlamak, çoğu konuda daha sağlıklı bir yolda ilerlememize yol açar. Söz konusu uyku olduğunda da, aynı saatte uykuya dalmak ve uyanmak sandığınızdan daha önemli. Bu rutin sayesinde, beyin uyku vaktini hatırlar ve bu döngüye hazır olmanızı sağlar. 

(0) Yorum

Yorum yapın