Tempolu bir yaşantının her birimizi ayrı ayrı tüketen, zamanın bir çırpıda esip geçtiği hissiyatına kapılmamıza yol açan çalkantılı bir gidişatı mevcut. Vakit darlığına sitemde bulunurken, hızlıca tüketebileceğimiz her şeyi benimser hale gelmiş olmamız da başka bir konu. Oysaki daha uzun ve sağlıklı yaşamın merkezinde, bütünsel anlamda “iyi olmak”, belki biraz yavaşlamak, kendimize zaman ayırmak yer alıyor.
Peki, bütünsel iyi olma halinin karşılığı tam olarak ne? Doğadaki her şey gibi, vücudunuzda ve benliğinizde olup bitenler de birbiriyle etkileşim içerisinde. Ruhunuza iyi gelen her detayın sağlıklı bir bedeni tetikleyebileceği gibi, fiziksel sağlığı korumanın da ruh haline yön verebilen bir gücü var. Bu durumun birbirinden bağımsız düşünülmesini zor bir gerçeklik olarak kabul ettiğinizde, adımlarınızı daha sağlam atabilirsiniz.
Bizzat kendi yaşantınızı düşününce, hayat kalitesine gem vuran hangi detaylar zihninizde canlanıyor? Şu sıralar belki de mental olarak kendinizi bitkin hissediyor, bu durumun gündelik hayattaki diğer tüm alanlarda iz bıraktığını gözlemliyor olabilirsiniz. Ya da günlerdir sürüp giden ve vücudunuza ağır gelen bir beslenme düzeni bile, direkt olarak ruh halinize etki ediyor olabilir. Geceleri akıp gitmeyen kesintili bir uyku düzeninin, bir sonraki gün verimliliğinizi etkiliyor olması da mümkün. Temel ihtiyaçların duraksaması, kısa vadede bile geçici izler bırakıyorken, uzun vadede sağlıklı, uzun ve en önemlisi kaliteli yaşamın önüne bariyer kurabiliyor.
Beslenme
Besinler veya besin takviyeleri vesilesiyle elden edilen antioksidanların, vitamin ve minerallerin, kolajen ve amino asit gibi temel bileşenlerin önemi öylesine büyük ki, daha uzun ve sağlıklı yaşam yolculuğundaki ilk durak burada başlıyor. Araştırmalar da bu gerçeği destekler nitelikte: Daha uzun süre yaşayan insanların çoğunluğuna bakıldığında, beslenme düzenlerinin ön planda olduğunu görebiliyoruz.
Bu noktada şöyle bir soru gündeme gelebilir; “Öğünlerimizde yer verdiğimiz yiyeceklerin besin değeri, günümüzde ne kadar yüksek?” Ve evet, yiyeceklerden alınan besin değerlerinin yetersiz kalma ihtimali bir hayli fazla. Fakat vücudun günlük ihtiyacına yönelik tasarlanmış besin takviyeleri bu açığı kapatarak, daha uzun ve sağlıklı yaşam olanağı sağlıyor.

Fiziksel aktiviteler
Kısıtlı vaktin ve ağır çalışma koşullarının bahsi geçtiği zaman, sürekli karşılaştığımız bir klişe var: “Varmak istediğiniz konumdan birkaç durak önce toplu taşımadan inerek, geri kalan yolu yürümek”. Klişe ama yanlış değil. Günlük yarım saatlik yürüyüş bile, genel sağlığımızı hatırı sayılır ölçüde olumlu etkiliyor.
Egzersizlerin etki alanı yalnızca güçlü ve dirençli bir beden ile sınırlı değil. Kemik ve eklemlerden kalbe kadar pek çok organ özelinde etkisini konuşturan, kan akışına katkıda bulunan ve kardiyovasküler hastalıklar karşısında üstünlük sağlamanıza yol açan egzersizler, ruh halinde de belirgin dönüşümler yaratıyor. Stresten arınmanın, açık havada benliğinizle baş başa kalmanın getirisi yadsınamaz. Bu eylemi deniz kenarında ya da bol ağaçlıklı sakin bir yolda gerçekleştirebiliyorsanız ne mutlu size. Elinizde ne tür imkânlar varsa, çekinmeden bonkörce kullanmalısınız.
Uyku
Günlük tempoya ayak uydurmak ve geri kalmamak pahasına uykunuzu zaman zaman göz ardı ediyor olabilirsiniz; ancak kaliteli bir uyku, pek çok şeye bedel.
Kaliteli uyku, genel sağlığınıza hükmedecek kadar önemli bir konumda yer alıyor. Hastalıklarla baş edebilmenin, dingin bir zihnin, keskin hafızanın, verimli bir günün, huzurlu ruh halinin, sapasağlam bağışıklığın ve gençliği devam ettirmenin kıymetli unsurlarından biri olan uyku, hiçbir çaba göstermeden sağlıklı kalmanıza yol açarak cazibesini ikiye katlıyor.
Bilimse araştırmalar ise, günde 7-9 saat arası uyumanın yaşam süresini uzattığını belirtiyor.
Meditasyon
Sağlıklı olmanın fiziksel ve zihinsel olarak adım adım iyiye gitmekten ibaret olduğunu belirtmiştik. Çünkü stres, fiziksel pek çok hastalığı tetikleyebilecek ölçüde güçlü bir etki yaratıyor. Gündelik hayatta stresten uzak kalmanın çeşitli yöntemlerinden biri de meditasyon.
“An”a odaklanmanın ve zihninize doğru keşfe çıkmanın etkili uygulamalarından olan meditasyon, mental sağlığı geliştirmede büyük rol oynuyor. Odaklanma, farkındalık, stres yönetimi ve ruh halinde dengeyi sağlayan bu yöntem, aynı zamanda bağışıklığı güçlendiriyor ve kronik ağrıları azaltmaya yardımcı oluyor.
Daha uzun ve sağlıklı bir yaşama giden yolda zihninizin ve bedeninizin ihtiyaçları her zaman odak noktanız olmalı. Öz farkındalığı sağladığınız noktadan sonra düğüm çözülecek, sağlıklı bir yaşam için yapmanız gerekenleri daha iyi saptayabilir konuma geleceksiniz. Hangi egzersizin sizi motive ettiğini, günlük öğünlerinizde hangi sağlıklı gıdanın size uygun olduğunu belirledikten sonra, alışkanlıklarınızı faydalı olandan yana sürdürülebilir kılmak kolay. Sonrası ise daha kaliteli bir yaşamın tadına varmak.
(0) Yorum
News Geri dön