Hepimizin kendine özgü bir cilt yapısı var ve en az hayati organlarımız kadar karmaşık bir yapıda. Sahip olduğumuz benzersiz cilt yapısının dışında, belirli özellikleriyle kategorilere ayırabileceğimiz cilt tipleri de mevcut. Cildiniz için en etkili bakım rutinini belirlemeden önce, sahip olduğunuz cilt tipini öğrenmeniz ve cildinizi tanımanız gerekiyor.
Peki cilt tipi nasıl anlaşılır? Bu noktada büyük resme odaklanmanız ve endişe duyduğunuz belirli bir sorun yerine cildinizin tüm ihtiyaçlarını belirlemeniz gerekiyor. Çünkü cilt tipinizi öğrenmek, sağlıklı, ışıldayan, berrak bir cilde giden ilk aşamayı oluşturuyor.
Cilt tipi nedir, nasıl belirlenir?
Cilt tipi, cildinizin genel yapısını tanımlar; hayatınız boyunca sizinledir ve çoğunlukla genetik mirasınıza göre şekillenir. Öte yandan, cildinizin çevresel koşullara, hormonlara ve yaşam tarzına göre tepkimeye girerek değişkenlik gösterdiği durumlar da oluşabilir. Aslında bu durum, sahip olduğunuz cilt tipinden tamamen bağımsız, anlık koşulları yansıtıyor. Bu koşullara göre ise, cildinizde nemsizlik, hiperpigmentasyon (ciltte renk bozukluğu), siyah nokta, akne, kırışıklık ve esneklik kaybı gözlemlenebilir.
Her iki durumu birbirinden ayırt edebilmek ve cildinizin en ışıltılı halini yansıtan bakım rutinini uygulamak için, cilt tipinizi bizimle keşfedin!
Küçük bir tavsiye: Yüzünüzü yıkadıktan sonra, herhangi bir ürün uygulamadan önce yarım saat bekleyin. 30 dakika sonra cildinizde hissettiğiniz gerginlik, kuru bir cilde sahip olduğunuz anlamına geliyor. Herhangi bir belirti hissetmiyorsanız şanslısınız, çünkü bu durum cilt tipinizin normal olduğunu gösteriyor. Cildinizin daha yağlı olduğunu gözlemliyorsanız, cildiniz yağlı bir yapıda. Tüm bu belirtileri aynı anda cildinizin farklı bölgelerinde hissettiğiniz durum ise, cildinizin karma bir yapıda olduğunu gösteriyor.
İlk dört cilt tipi, gözenek boyutu ve yağ üretimine göre kategorize ediliyor:

Normal Cilt Tipi
Ne çok kuru, ne de çok yağlı… Son derece dengeli bir cilt tipi olan normal cilt üzerinde de küçük gözenekler ve problemler zaman zaman gözlemlenebilir. Yoğun kuruluğa maruz kalmaması sebebiyle pullanma ve aşırı hassasiyete rastlanmaz. Normal cilt tipine sahip olan kişiler, dengeli bir T bölgesine sahiptir. En net şekliyle özetlememiz gerekirse normal cilt, dış faktörlere karşı aşırı tepki göstermeden durumu tolere edebilen bir yapıdadır.
Kuru Cilt Tipi
Kuru bir cilde sahip olduğunuzun bir numaralı işareti, cildin donuk ve cansız görünmesidir. Cilt parlamaz ve gözenekler yok denecek kadar azdır. Daha narin ve hassas bir yapıda olan kuru ciltler, pürüzlü dokuya, pullanmaya ve ince çizgi oluşumuna yatkındır. Kuru cilt tipinin solgun görünmesinin sebebi ise, cildin ölü deri tabakasıyla ile çevrili olmasıdır.
Kuru bir cildin ardında pek çok faktör yer alır. Örneğin, UV ışınları zamanla cilt kuruluğuna sebep olabilir. Cildi fazlasıyla yoran kimyasal içerikli ürünler de cildi kurutabilir. Özellikle yaş ilerledikçe, hormonal değişimler nedeniyle cilt gün geçtikçe kurur.
Karma Cilt Tipi
Karma cilt tipinde, cildin belirli bölgeleri kuru ve hassas bir yapıdayken; farklı bölgeleri yağlı ve parlak bir görünüme sahiptir. Örneğin, çene, burun ve alın bölgesi parlarken yanaklar daha kuru ve hassas bir yapıda olabilir. Dolayısıyla karma cilt tipine sahip olan kişilerin, yanaklarında sivilce ve akne oluşumu gözlemleme olasılığı daha düşük, yanma hissi yaşamaları ise daha yüksektir.
Yağlı Cilt Tipi
Cildimiz doğal yağları kendi başına dengeli bir şekilde üretir. Fakat yağlı bir cilt tipine sahipseniz, cildiniz normalden daha fazla yağ salgılar ve parlak bir görünümde olur. Gözeneklerin daha fazla ve gözle görülür olduğu yağlı ciltlerde, kırışıklık ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerine görece az rastlanır. Ancak cildin fazla yağ salgılaması sonucu, gözenekler tıkanır, tahriş oluşabilir ve özellikle T bölgesi fazla parlar.
Hassas Cilt Tipi
Tahrişe, alerjik reaksiyonlara ve inflamasyona yatkın olan hassas cilt tipleri, maruz kaldığı dış etkiler ve belirli bileşenler karşısında diğer cilt tiplerine oranla daha fazla tepkime gösterir. Hassas cilde sahip olan bireylerin cilt üzerinde yaşadığı problemler değişkenlik gösterse de, genellik akne rozasea hastalığı, kızarıklık ve kuruluk sorunları yaşarlar.
Cilt Tipine Yönelik Bakım Rutininin Püf Noktaları
Cildimizin ihtiyaçları zamana ve koşullara bağlı olarak değişebilir, ancak değişkenlik gösteren durumlardan bağımsız, cilt tipiniz için en mükemmel bakım rutinini oluşturabilirsiniz! Pek çok cilt bakımı ürünü, tek bir cilt problemine odaklı üretilirken, ElySuisse kolajen ve cilt serumları serisi ile çok yönlü bir bakım elde edebilirsiniz. Cildinizde hem nemsizlik hem de kırışıklık benzeri yaşlanma belirtileri mi yaşıyorsunuz? Cilt tipinize uygun, fonksiyonlu bakımı ElySuisse ile elde edin!
- Normal cilt tipine sahip bireyler, aslında daha şanslı. Minimal bir bakım rutiniyle cilt güzelliğini desteklerken, sağlıklı yapısını uzun süre koruyabilirler. Belirli bir cilt problemine yönelik bakımdan ziyade, cildin berraklığını dört bir yandan koruyan bileşenleri içeren ürünler ile bakım yapılabilir. İhmal edilmemesi gereken nokta, cildi temizlemek, nemlendirmek ve sonrasında oluşabilecek problemler için önlem almak.
- Kuru cilt tipine sahip kişilerin en büyük ihtiyacı hyaluronik asit! Molekül ağırlığının 1000 katı kadar nem tutma özelliği bulunan hyaluronik asit, kuru ve nemden yoksun ciltleri derinlemesine nemlendirir; cilt hücrelerine kolayca nüfuz eder ve cildin sağlıklı ışıltısına kavuşmasını sağlar. Kuru bir cilt yeterli miktarda ve kaliteli bir bileşen ile düzenli olarak nemlendirilmediğinde, cilt bariyeri giderek güçsüzleşir ve yaşlanma süreci hızlanır. Kimyasaldan uzak, temiz içerikli bir bakım ürünü kullanma gerekliliğinin yanı sıra, kuru cilde sahip kişilerin aşırı sıcak suyla duş almaktan ve alkol, sigara kullanımından uzak durması gerekir.
- Karma bir cilde sahip olmak, “dengeli” bir cilt bakım rutini oluşturmayı gerektirir. Cildin fazla yağ üreten bölgeleri için ayrı, kuru ve hassas yapıda olan bölgeleri için ayrı bileşenler uygulamak daha etkili olacaktır. Tüm cilt tiplerinin kullanımına uygun ürünler de, karma yapıdaki bir cildin bakım ihtiyacını karşılar. Örneğin, cildin nem dengesini sağlayan, zamanın etkilerine karşı savaşan ve pürüzsüz görünümünü destekleyen kolajen takviyesi, karma ciltlerin aradığı mucizevi etkilerden biridir.
- Yağlı cilt yapısına sahip kişiler, cildin hâlihazırda fazla yağ ürettiğini düşünerek nemlendirme aşamasını genellikle ihmal eder. Yağlı, kuru veya hassas cilt yapısından herhangi birine sahip olabilirsiniz; ancak tüm ciltlerin düzenli olarak nemlendirilmesi gerektiği unutulmamalı. Yaygın görülen bu algıyı geride bıraktıktan sonra, cildin üst tabakasında yağlı bir his bırakmayan hyaluronik asit serumuyla nem ihtiyacı giderilebilir. Öte yandan, yağlı ciltlerde sık görülen sivilce ve akneler, yerini sivilce lekelerine bırakabilir. Cilt lekelerinin azalmasını sağlamak ve oluşumunu önlemek için, güçlü antioksidanlardan faydalanın. Antioksidanın cilt tonunu dengeleyen etkisiyle cildinize her gün bakım yapın.
- Cildin hangi bileşenlere karşı nasıl tepki gösterdiğini tespit etmek, hassas cilt yapısıyla mücadele eden kişilerin önceliği olmalı. Kimyasal, cildi yoran, tahriş eden bileşenler yerine; cilt hassasiyetine uygun, paraben içermeyen bakım ürünlerine yönelmek son derece önemli. Tahrişi önlemek için, aşırı ısıdan, zararlı alışkanlıklardan ve stres tetikleyici faktörlerden de uzak durmak gerekiyor. Yani, cildin sakin kalmasını sağlamak, hassas ciltlerde bakım rutininin vazgeçilmez bir parçası.
Cilt tipinize bu çözümler ile cildinizin nefes almasını sağlayabilir, ihtiyacınıza yönelik bilinçli bir bakım rutini oluşturarak, farklı problemlere yol açabilecek hataların önüne geçebilirsiniz.
(0) Yorum
News Geri dön