B vitamininin birbirinden farklı 8 çeşidiyle sağlıklı bir yaşama açılan kapı: B vitamini kompleksi.
Vücudun işleyişine dört bir yandan katkıda bulunarak sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayan B vitamini kompleksi, suda çözünebilir, yani kendi imkanlarıyla vücutta uzun süre depolanamayan, 8 çeşit B vitamini içeren takviye edici gıdaları ifade ediyor. Sağlıklı bir yaşamın idamesinde rol oynayan ve faydalarını farklı işlevleriyle gösteren B vitaminleri, bu takviyeler sayesinde tek bir noktada buluşuyor.
B Vitamini Kompleksi Nedir?
Vitaminler, genel sağlığımızın gidişatını belirleyen mikro besinlerdir. Anlamına baktığımızda da, Latincede vita kelimesinin yaşamı ifade ettiğini görebiliyoruz. Vücudumuzda yarattığı baştan aşağı olumlu etkiler ile adından sık sık söz ettiren B vitamini kompleksi ise, aşağıdaki vitaminleri içeriyor:
- B1 – Tiamin
- B2 – Riboflavin
- B3 – Niasin
- B5 – Pantotenik Asit
- B6 – Piridoksin
- B7 – Biotin
- B9 – Folik Asit
- B12 – Kobalamin
Aralarından birkaç tanesine aşina olduğunuzu düşündüğümüz bu vitaminlerin, tek başına sayısız faydası bulunuyorken, bir araya geldiklerindeki güçlü etkisini hayal etmek zor değil. B vitamini kompleksi içeren takviyeler ise, bu etkiyi ulaşılabilir kılıyor. B vitamini kompleksinin, bedeni ve ruh halini etkileyen bütünselliğine değinmeden önce, farklı işlevleriyle birbirinden ayrılan 8 adet B vitamininin faydalarını keşfe dalalım.
Tiamin (B1 Vitamini)
Numaralandırılmasından da anlaşılacağı üzere, keşfedilen ilk B vitamini olan tiamin, besinlerin enerjiye dönüştürülmesi aşamasında büyük bir rol üstleniyor. Üstlendiği bu rol, onu sağlıklı bir metabolizmanın vazgeçilmez bileşeni haline getiriyor. Yeni ve sağlıklı hücre yapımına destek olan B1 vitamininin, stresli bir ruh halini geride bırakmanızı sağlayan sihirli bir etkisi de mevcut. Bu nedenle “anti-stres vitamini” olarak anıldığı zamanlar da oluyor.
B1 vitamini içeren besinler: Süt, kuru baklagiller, yumurta, kırmızı et, somon ve ton balığı, makarna, ekmek, mısır, pirinç, yoğurt, kuşkonmaz, havuç, ıspanak.
Riboflavin (B2 Vitamini)
Bağışıklık sistemimizi, sağlığımızı ve cilt güzelliğimizi tehdit eden çeşitli çevresel faktörlerin neden olduğu oksidatif strese karşı koruyucumuz: Antioksidanlar.
B2 vitamini ise güçlü bir antioksidan. Tıpkı tiamin gibi besinleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan B2 vitamini, serbest radikallerin açığa çıkardığı oksidatif strese karşı vücudumuzun savunma geliştirmesini sağlıyor. Bir diğer iddialı özelliği ise, gençliğin kaynağı olan kolajen üretimine destek olması. Antikor ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için de elzem olan B2 vitamini, bu sayede pek çok hastalığı önleyebilme özelliğine sahip.
B2 vitamini içeren besinler: Mantar, ıspanak, badem, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, yağlı balıklar.
Niasin (B3 Vitamini)
Cildin süper kahramanı olarak tanımlayabileceğimiz B3 vitamini, akne, sivilce, kızarıklık ve hiperpigmentasyon gibi pek çok cilt problemini önlüyor. Diğer ayırt edici özellikleri ise, DNA üretimini teşvik etmesi ve kolesterol seviyelerinde olumlu değişimler yaratması. B3 vitamini içeren takviye edici gıda kullanmak, zaman içerisinde kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürürken, iyi kolesterol (HDL) seviyesini yükseltmeye yardımcı oluyor.
Niasin, faydalı etkilerini gösterirken ruh sağlığını da es geçmiyor. Beynin işleyişine, ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayarak katkıda bulunan bu vitamin; depresyon, anksiyete ve şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabiliyor.
B3 vitamini içeren besinler: Karaciğer, avokado, esmer pirinç, beyaz et, buğday, patates, bulgur, süt, yumurta.
Pantotenik Asit (B5 Vitamini)
Diğer tüm B vitaminleri gibi, pantotenik asit de besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde görev alıyor. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitamininin sentezlenmesine yardımcı olan pantotenik asit, sağlıklı sinir sistemini, hücre yenilenmesini ve hormon üretimini destekliyor.
B5 vitamini içeren besinler: Neredeyse tüm besinlerde bir miktar da olsa rastlayabileceğiniz B5 vitamini, başlıca olarak patates, yumurta sarısı, karnabahar, karaciğer, avokado ve yoğurtta bulunuyor.
Piridoksin (B6 Vitamini)
Mutlu ve keyifli olmak için, piridoksine ihtiyacınız var.
B6 vitamini, serotonin ve dopamin hormonları gibi nörotransmitterlerin üretimini teşvik ediyor ki bu faydası, gün içerisinde daha stabil, daha huzurlu bir ruh hali elde etmenizi sağlıyor. B6 vitamininin etki alanı yalnızca bu hormonlarla sınırlı değil; pürüzsüz ve kesintisiz bir uykunun temelinde yer alan melatonin hormonunun üretimi de B6 vitaminine emanet. Kaliteli bir uyku düzeni ve stres yaratan büyüklü küçüklü unsurların etkisini göz ardı edebildiğiniz ışıltılı bir ruh hali, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından.
Piridoksin, kalp sağlığının da öncülerinden. Bu özelliğini, kandaki homosistein amino asit seviyesini dengeleme kabiliyetinden alıyor.
B6 vitamini içeren besinler: Muz, tavuk ve hindi eti, peynir, havuç, ayçiçeği çekirdeği, somon balığı, nohut, bezelye, tatlı patates.
Biotin (B7 Vitamini)
Söz konusu güçlü saç ve tırnaklar olduğunda sahnede yerini alan biotin, aynı zamanda kan şekeri seviyesine de müdahale ediyor ve kötü kolesterol seviyesini düşürüyor. Tükettiğimiz besinlerdeki yağ, karbonhidrat ve proteinleri enerjiye dönüştüren B7 vitamini, metabolizma ve sindirim sisteminde de iyileşmeler sağlayarak çok yönlü etkisini vurguluyor.
B7 vitamini içeren besinler: Kırmızı et, sakatatlar, baklagiller, buğday, yumurta sarısı, ekmek mayası, somon balığı, soğan, domates, fesleğen, ay çekirdeği, badem, ahududu.

Folik Asit (B9 Vitamini)
Folik asit, alyuvar hücreleri üretimini destekliyor, hücre yenilenmesine katkıda bulunuyor ve RNA/DNA sentezini teşvik ediyor. Beyinsel fonksiyonlara katkıda bulunmasıyla da varlığını gösteren folik asit, hafızayı güçlendiriyor.
Cilt üzerindeki etkilerini ise antioksidan özelliğiyle sergiliyor. Serbest radikalleri nötrleyen bu vitamin, güneşin yarattığı lekeler ve renk eşitsizliğine karşın duru bir cilt vaat ediyor.
B9 vitamini içeren besinler: Yeşil yapraklı sebzeler (folik asit ismini, Latincede yeşil yaprak anlamına gelen “folium” kelimesinden alır), brokoli, somon balığı, süt, bulgur, baklagiller, kuşkonmaz, pancar, turunçgiller.
Kobalamin (B12 Vitamini)
B12 vitamini yani kobalamin, B vitamini kompleksi içeriğinde yer alan en önemli vitaminlerden biri. Yalnızca hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini, karmaşık ve bir o kadar da faydalı içeriği sayesinde sağlıklı bir yaşam döngüsünün merkezine yerleşiyor. B9 vitamini ile etkileşim içerisinde, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol alıyor, böylece kansızlığa (anemi) karşı önlem almanızı sağlıyor.
Araştırmalara göre, B12 vitamininin kemik sağlığında olumlu etkileri mevcut. Kobalamin eksikliği yaşayan bireylerde, normale oranla daha fazla kemik erimesi problemi yaşandığını göz önünde bulundurursak, bu etki pek de şaşırtıcı değil.
B12 vitamini içeren besinler: Karaciğer, kırmızı et, deniz ürünleri (özellikle uskumru balığı ve kabuklu deniz ürünleri), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta; kısaca hayvansal tüm gıdalar…
B vitamini ailesinin her biri, faydaları açısından fazlasıyla bonkör ve kendi özelinde benzersiz etkilere sahip. Vücudun neredeyse tüm ihtiyacını karşılayan B vitamini çeşitlerinin bir araya geldiği B vitamini kompleksi ise, bütünsel sağlığa giden yolu sağlamlaştırıyor.
B Vitamini Kompleksinin Faydaları
B vitamini dünyasının bu karmaşık yapısını ve genel sağlığa etkilerini özetlememiz gerekirse;
- B vitamini kompleksi, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde öncüdür.
- Fiziksel sağlığın yanı sıra ruh sağlığına da etkilerini uzandırır; depresyonu, anksiyeteyi ve bilumum psikolojik rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur.
- Sağlık ve güzelliği bir arada sunar. Saç, tırnak ve cilt güzelliğinde önemli bir yere sahiptir.
- Bağışıklık sistemini ayakta tutmaya yardımcı olur, böylece hastalıklara karşı vücudun koruma geliştirmesine olanak sağlar.
- Hücre yenilenmesi ve üretiminde her daim ön plandadır.
- Enerjinizi zirvede tutar. Yorgunluk ve halsizliğe neden olan faktörleri engellemeye çalışır.
- Beyin sağlığını geliştirir. Eksikliği durumunda Parkinson hastalığı riski artar.
- Sindirim sistemi ve metabolizmanın en büyük ihtiyaçlarından biridir.
- Kötü kolesterol seviyesiyle savaşırken, iyi kolesterol seviyesini yükseltmeye çalışır.
B vitamini kompleksleri, vücudumuzu dört bir yandan kuşatan muazzam etkisiyle yaşam kalitesini artırmak için birebir. Fakat bu vitaminler, suda çözünebilir formda ve vücudun bünyesinde uzun süre depolanabilen yapılara sahip değil. Bu nedenle onları besinlerden veya B vitamini kompleksi içeren besin takviyelerinden edinmek gerekir.
Servis tabağınızı renklendirecek B vitamini içerikli besinlerin ötesinde takviye edici gıdalardan faydalanmak doğru bir seçim. Çünkü vücudumuzun en sağlıklı formunu korumak ve B vitamini eksikliğinin tarihe karışmasını sağlamak için, yiyeceklerin besin değerlerinden çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Tavsiyemiz, B vitamini kompleksini, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ölçüde içeren balık kolajeni takviyesiyle, her geçen gün yenilenmenin keyfine varmak! Böylece, hem kolajenin gençliği diri tutan özelliğinden faydalanabilir hem de B vitamini kompleksinin sonuç odaklı etkilerini tek bir takviyede deneyimleyebilirsiniz.
(0) Yorum
News Geri dön